KRIS Satakunta on perustettu Raumalla 2013.
Porissa toimintamme alkoi 1.3.2018.
Rauman toimitila avataan 1.6 osoitteessa Savilankatu 10. Olemme auki tiistaista perjantaihin klo 10-15.
Toimintakeskuksessa noudatamme viikko-ohjelmaa, joka pohjautuu yhteisöhoidollisiin menetelmiin.
Viikko-ohjelma pitää sisällään erilaiset harrasteryhmät, keskusteluryhmät sekä retkiä- ja tapahtumia. Yhteisö suunnittelee ja toteuttaa yhdessä viikkotaisen ohjelman sisältöä.
Henkilökunnaltamme on mahdollisuus saada yksilöllistä keskusteluapua elämäntilanteestasi johtuviin haasteisiin.
Tarjoamme myös asiointiapua/tukea esim. virastokäyntien tueksi.
Olet lämpimästi Tervetullut kasvavan yhteisömme jäseneksi.
Soita tai laita viestiä, niin jutellaan lisää!
Yhteyshenkilöt:
Toiminnanjohtaja:
Minna Wahlman p 044 9896 944
Toimintakeskusvastaava:
Aki Stenroos p 044 2361 410
Naistyön koordinaattori
Mari Jylhä p 041 3195 963
Ohjaajat
Niko Loven 044 241 8542
Chris Niemi 041 312 0568
KRIS valmennus – hanke
Hankepäällikkö
Jonna Siivonen
041 313 9281
Hanketyöntekijä
Joonas Mäkinen p 044 2421 113
Toimintakeskus:
Isolinnankatu 28 ( käynti Maaherrankadun puolelta ) , 28100 Pori
Savilankatu 10 26100 Rauma

KRIS VALMENNUS -SILTA TYÖELÄMÄÄN- HANKE
Hankkeessa tuetaan lainrikkojataustaisia ja päihderiippuvuudesta toipuvia henkilöitä opiskelu- ja työelämään.
Hankkeen tarjoamat palvelut
- KRIS Satakunnalla on yhteistyösopimus henkilöstövälitysyritys Worker Finland Oy:n kanssa. Hankkeen avulla luodaan mahdollisuus kiinnittyä työelämään yrityksen kautta.
- Työllistynyt henkilö saa rinnalleen jatkuvan tuen. Tämä tarkoittaa käytännössä säännöllisiä palavereita, joissa kartoitetaan tilanne sekä mahdollisesti tarvittavat tukitoimenpiteet.
- Hanke tekee yhteistyötä Diakonia- ammattikorkeakoulun kanssa ja mahdollistaa opintoja Diakonia ammattikorkeakoulussa. Kokeilu antaa henkilölle kokemuksen ammattikorkeakoulu opinnoista.
- Hankkeessa käytetään Ruotsista Suomeen tullutta Irti rikollisesta elämäntavasta- ohjelmaa.
- Ohjelmassa puretaan rikollisia käytös- ja ajatusmalleja sekä opetellaan uutta rakentavampaa tapaa toimia.
- Kokemusasiantuntijakoulutus, jolla vakiinnutetaan kokemusasiantuntijoiden osaaminen ja varmistetaan laatu. Laatu varmistetaan muun muassa osallistujien täyspäihteettömyydellä, sekä rikoksettomuudella.
- Valmennus työpaja, joka pitää sisällään työ- ja opiskeluvalmiuksia tukevaa toimintaa, sekä luovaa käsillä tekemistä.
Yhteyshenkilöt Sähköpostit on muotoa: etunimi.sukunimi@kris.fi
Hankepäällikkö Jonna Siivonen 0413139281
Hanketyöntekijä Joonas Mäkinen 0442421113
Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto ja Porin kaupunki vuosina 2021-2023.
VANKILA – ja RIKOSSEURAAMUSTYÖ
Teemme yhteistyötä alueen rikosseuraamusalan työntekijöiden kanssa. Vankilatyötä tekee aina henkilö, jolla on oma kokemus vankilasta olosta ja vapautumisesta. Pääsääntöisesti käymme Satakunnan vankiloissa mutta sovittaessa myös muissa Länsi Suomen alueen vankiloissa. Pidämme KRIS infoja, ryhmiä sekä tarjoamme yksilötapaamisia. Autamme rangaistusajan suunnitelman teossa, vapauteen valmennuksessa sekä haemme portilta. Etäyhteys mahdollista.
ERITYISNUORISOTYÖ
Tarjoamme kokemusasiantuntijuuteen pohjautuvia nuorten tapaamisia esim. nuorisotiloilla sekä lastensuojelulaitoksissa. Tuemme alle 29- vuotiaita nuoria päihteettömään ja rikoksettomaan elämään vertaistukiperiaatteella.
NAISTYÖ
Teemme naiserityistä päihde- ja kriminaalityötä. Vertaisuuteen perustuvat yksilö- ja ryhmätapaamiset sekä erilaiset harrastukset ja retket. Autamme raskaana olevia päihderiippuvuudesta kärsiviä äitejä päihteettömään elämään.
KRIS infot Hämeenlinnan ja Vanjan vankiloissa. Etäyhteys mahdollista.
LÄHEIS- JA PERHETYÖ
Läheisen ihmisen vankilassa olo tai päihderiippuvuus on vaikeaa myös omaisille. Tuemme omaisia yksilö- ja ryhmätapaamisilla, edistämällä yhteydenpitoa vankilaan sekä tarvittaessa lähtemällä mukaan tapaamisiin.

AA-ryhmät tehokas apu alkoholismiin
Tuoreen tutkimuskatsauksen mukaan AA-ryhmät ovat tehokas ja mahdollisesti tehokkain keino päästä eroon alkoholismista ja pysyä selvänä. Katsaus perustuu 35 tutkimuksen aineistoihin ja 10 000 potilaan tietoihin.
AA eli Nimettömät alkoholistit perustuu pitkälti vertaistukeen ja säännöllisiin ryhmäkokoontumisiin, joissa samassa tilanteessa olevat tukevat toisiaan. Keskeinen osa menetelmää on 12 askeleen ohjelma, joka tähtää raittiuteen.
Arvostetun Cochrane-tutkijaverkoston tutkimuskatsauksessa AA-ryhmiin osallistuvien havaittiin pysyvän raittiina todennäköisemmin kuin muita hoitoja kuten kognitiivis-behavioraalista psykoterapiaa saavien. AA-ryhmään osallistuneet olivat raittiita vuoden kuluttua hoidon aloittamisesta noin viidenneksen todennäköisemmin, ja ero havaittiin vielä kaksi vuotta myöhemmin.
Menetelmä oli myös vähintään muiden keinojen veroinen, kun mittarina käytettiin esimerkiksi raittiuden kestoa tai juomisen vähentämistä.
Koronaepidemian ja karanteeniajan seurauksena alkoholiongelmien pelätään lisääntyvän, joten tarve hoidoille on suuri. Nykyisissä oloissa ryhmäkokoontumiset eivät ole mahdollisia, mutta osa AA-ryhmistä on siirtynyt verkkoon. Myös esimerkiksi A-klinikka tarjoaa apua puhelimitse sekä verkossa.
Uutispalvelu Duodecim
(Cochrane Database of Systematic Reviews 2020)
Hiekasta nousee kaktuksia
Kun takana on vuosia kestänyt päihderiippuvuus tai vankila- ja rikoskierre, tavallisen elämän periaatteiden omaksuminen voi olla vaikeaa. Aki Stenroos tietää, kuinka suuri elämänmuutos vaaditaan, jotta rehellisyydestä tulee elämäntapa.
Teksti: Jenna Mäkelä, kuvat: Veera Korhonen

Kahdeksan vuotta sitten kirvesmies Aki Stenroosin herätyskello soi kello 06.15 porilaisessa lähiössä. Kellon kimeänä toistuva ääni kertoi karua totuuttaan siitä, että päivä oli aluillaan. Oli aika nousta, peseytyä, lähteä töihin. Heräämisestä ei tarvinnut huolehtia, sillä Stenroos ei ollut nukkunut yöllä silmäystäkään. Ulkona oli vielä pimeää.
Usein työpäivään valmistaudutaan napsauttamalla kahvinkeitin päälle, mutta ei Stenroosin kotona. Kofeiinin sijaan hänet herätti amfetamiini. Stenroos aloitti aamunsa etsimällä sopivan suonen, johon neula uppoutui vuosien kokemuksella.
Se ei jäänyt päivän ainoaksi huumeannokseksi.
”Ruokatauolla vedin kamaa. Kahvitauolla saatoin hypätä taksiin ja lähteä myymään kamaa. Palasin työpaikalle myöhässä ja vedin kamaa”, Stenroos kertoo. Hän istuu kuluneeseen nojatuoliin ja siemailee teetä KRIS Satakunta Ry:n toimintakeskuksessa ja jatkaa tarinaansa.
“Elämä pyöri huumeiden ympärillä. Käyttämisen, hankkimisen, rahoittamisen.”
”Hain lapset päiväkodista, menin kotiin ja aloin hoitamaan asioita. Selvittelemään kuka oli kenellekin velkaa ja kenellä oli mitäkin kamaa. Porukkaa lappasi ovesta sisään ja asioita hoideltiin. Varastettua tavaraa, huumeita.”
Tavallisen työpäivän lisäksi Stenroos teki täyden työpäivän narkomaanina. Huumeidenkäyttö, hankinta ja rahoituksen miettiminen vei suuren osan perheenisän vuorokaudesta.
“Elämä pyöri huumeiden ympärillä. Käyttämisen, hankkimisen, rahoittamisen”, Aki Stenroos kertoo rauhallisesti. Hän on niin rauhallinen, että tarina tuntuu keksityltä. Stenroos asettelee sanansa tarkasti ja katsoo silmiin.
Pöydän takana tietokoneella istuva nainen Minna Wahlman pyyhii silmäkulmiaan. ”En tunnista Akia tuosta. En tunnista Akia, enkä ketään meidän kävijöistämme näistä tarinoista. Näen toipuneet ihmiset, näen miten heidän persoonansa on palannut ja sairaus väistynyt.”
Wahlman on KRIS Satakunta Ry:n toiminnanjohtaja ja Aki Stenroosin esimies.
Hän ei ole nähnyt entistä Stenroosia – miestä, joka ruokatunnilla lukittautui työpaikan vessaan ja kaivoi taskustaan lääkepurkin, johon oli aamulla jo valmiiksi valmistanut yhden päivän annoksistaan.
Kahden sekunnin helpotus
Aki Stenroos rakastui päihteisiin jo nuorena, ja ensimmäisen rattijuopumuksensa hän ajoi jo 14-vuotiaana. Alle 15-vuotiaana siitä ei tullut rikosseuraamuksia, joten päihderiippuvuudesta ja rikollisesta elämäntyylistä tuli normi jo varhaisessa vaiheessa elämää.
“En ollut tavannut koskaan ihmistä, joka olisi päässyt aineista eroon. Elämäni ja elämänkuvani koostui ihmisistä, jotka käyttivät aineita ja tekivät mitä halusivat. Totta kai tajusin myöhemmässä vaiheessa elämääni, ettei elämä voi jatkua näin ja hain apuakin monta vuotta eri instansseista. Mutten ollut koskaan tavannut ihmisiä, jotka olisivat päässeet siitä maailmasta toipuneina eroon. Miten olisin voinut ymmärtää, että sellaiseen on mahdollisuus?” Stenroos kysyy.
Lopulta huumausaineet eivät tarjonneet pakopaikkaa kuin vain hetkeksi. Kun hän oli painanut huumeruiskun männän pohjaan, helpotusta kesti kaksi sekuntia.
”Rankaisemisen ja uhkailun jälkeen heille tarjottiin vaihtoehtoa: konkreettista apua.”
“Sen jälkeen häpeä, syyllisyys, pelko, vainoharhat ja itseinho palasivat. Ne eivät poistuneet, vaikka olisin käyttänyt mitä ja kuinka paljon.”
Vuonna 2014 hän haki apua Kankanpään A-kodilta osittain pakon edessä. Huumeidenkäyttö oli ollut perheen elämässä vahvasti läsnä vuosien ajan, joten perhe oli jo lastensuojelun asiakas. Kun Stenroos ja hänen vaimonsa odottivat nuorinta lastaan, heille ilmoitettiin, että joko perhe hakeutuu kuntoutukseen tai lapsi otetaan huostaan synnytyslaitoksella.
Tilanne oli uusi, sillä vuosia jatkuneen rankaisemisen ja uhkailun jälkeen perhe olikin tilanteessa, jossa heille tarjottiin vaihtoehtoa: konkreettista apua.
”Muistan elävästi miten seisoin vieroitusoireissani A-kodin ruokalassa. Oloni oli aivan järkyttävä, enkä tiennyt miten olisin ollut. Edessäni seisoi mies, joka näytti hyvinvoivalta ja käsittämättömän onnelliselta. Se oli ensimmäinen kerta, kun näin ihmisen, joka oli päässyt aineista eroon. Ensimmäinen kerta kun tajusin, että tällaistakin elämää on olemassa.”
Pesäero vanhaan elämään
“En ollut työurani aikana tavannut ketään, joka olisi oikeasti selviytynyt: saanut lapsensa takaisin, opiskellut, siirtynyt työelämään”, Minna Wahlman kertoo.
Pitkän uran lastensuojelussa tehnyt Wahlman tutustui KRIS Tampereen toimintaan vuonna 2011 ja vaikuttui.
”Se yhteisöllisyys, toipumiskeskeisyys ja muiden tukeminen tekivät lähtemättömän vaikutuksen.”
Wahlman tiesi, kuinka suuri tarve KRISin toiminnalle Satakunnassa oli. Hän lähti selvittämään, miten toiminta saataisiin myös Poriin.
Samaan aikaan toisaalla Aki Stenroos etsi itselleen paikkaa, jossa pystyisi opiskelemaan tai työskentelemään ja jossa hänen menneisyytensä ja elämänkokemuksensa olisi arvokas lisä – ei taakka. Kankaanpään A-kodilta kotiutumisen jälkeen Stenroosin ja hänen vaimonsa alkoivat elää päihteetöntä arkea. Se vaati suuria muutoksia arjessa.
”Kun lopetin huumeiden käytön, minun oli tehtävä pesäero entiseen elämääni ja huumeita käyttäviin ihmisiin. En voinut, enkä voi olla tekemisissä ihmisten kanssa, jotka elävät siinä maailmassa, sillä se ei ole enää minun elämääni. Toipuneelle suurin haaste onkin löytää paikka, jossa päihteet eivät näyttele mitään roolia”, Stenroos kertoo.
”Toipuneiden maanlaajuisessa ryhmässä onniteltiin porilaisia: KRIS saapuu kaupunkiin!”
Kuntoutuksen jälkeen hän kävi sellaisissa päivätoimintaa ja tekemistä tarjoavissa paikoissa, joissa päihteettömyydellä tarkoitettiin lähinnä alkoholittomuutta. Aivan selvinpäin kaikki kävijät eivät kuitenkaan olleen.
“Kyllähän entinen käyttäjä huomaa, kun ihminen on aineissa ja sitähän se siellä oli. Kuinka kukaan voi kuvitella, että ihminen kykenee pysymään toipumisessaan, jos häet heitetään keskelle sitä samaa maailmaa ja kaveriporukkaa?” Stenroos kysyy ja kiihtyy hieman. Asia on hänelle tärkeä.
Alkuvuodesta 2018 Stenroos näki Facebookissa onnentoivotukset, jotka muuttivat hänen elämänsä. Toipuneiden maanlaajuisessa ryhmässä onniteltiin porilaisia: KRIS saapuu kaupunkiin!
Stenroos tiesi löytäneensä oman paikkansa.
Luottamus luo luottamusta
”En tuntenut Akia aiemmin. Hän soitti minulle alkuvuodesta ja kertoi etsivänsä paikkaa, jossa voisi mahdollisesti opiskella tai tulevaisuudessa jopa työskennellä. Paikkaa, jossa toteutuisivat ne arvot, jotka hän oli omaksunut elämäänsä toipuneena”, Minna Wahlman kertoo.
Yksi KRISin periaatteista on ehdoton päihteettömyys, joten korvaushoidossa mukana olevat eivät voi toimintaan osallistua.
Stenroos alkoi Wahlmanin kanssa suunnitella kouluttautumismahdollisuuksia. Rahoitus varmistui keväällä: Stenroos opiskelee tällä hetkellä lähihoitajaksi Paikka auki -avustuksella. Tulevaisuuden suunnitelmia on, mutta niitä Stenroos ei halua avata sen enempää.
Olen hyvä isä ja se riittää minulle.”
“Kun mietin elämääni vuosia taaksepäin, koen valtavaa helpotusta tästä hetkestä. Vaikka elämä ei koskaan ole pelkkää myötätuulta, niin huonoimmatkin päivät tuntuvat nykyään helpottavilta. Minulle tärkeintä tässä hetkessä on olla läsnä lapsilleni. Olen hyvä isä ja se riittää minulle. Nuorin lapseni ei ole koskaan nähnyt minua päihtyneenä. Se on saavutus, joka kantaa huonoinakin päivinä”.
Kun taustalla on vuosien päihderiippuvuus ja moniakin tuomioita, herää kysymys: miten KRISillä voidaan olla varmoja kävijän rehellisyydestä tai päihteettömyydestä?
Lyhyt vastaus: ei mitenkään. Kaikki perustuu luottamukseen ja kunnioitukseen.
”Toiminnassa mukana olevat ovat vuosikausia eläneet tilanteessa, jossa vahditaan, kontrolloidaan ja rangaistaan. Jo itse KRIS-logo on heille äärimmäisen merkityksellinen ja arvokas. Se kertoo siitä, että he kuuluvat johonkin ja he haluavat sitä kunnioittaa”, Wahlman kertoo.
”KRIS saattaa olla ensimmäinen paikka, jossa ihminen saa oman äänensä kuuluviin. Luottamus luo luottamusta. Kun on mahdollisesti koko ikänsä ollut epäilyksen alaisena tai epärehellinen ja löytääkin itsensä paikasta, jossa luotetaan ja kunnioitetaan, niin harva haluaa sitä luottamusta rikkoa.”
Kävijöistä pidetään tilastoa. Päivätoimintakeskuksen avajaisten jälkeen kävijöitä on ollut jo lähemmäs 200, eikä ongelmia ole ollut. Luottamus näyttää luovan luottamusta.
Päivätoimintakeskuksen lisäksi KRIS tekee paljon vankilatyötä. Työntekijät vierailevat alueen vankiloissa. Vankeja autetaan selviytymään elämästä vankeuden jälkeen – päihteettä.
”Suunnitellaan yhdessä polkua siviiliin. Kun on olemassa valmis suunnitelma jota toteuttaa, riski päihteisiin tai rikoksiin sortumiseen pienenee.”
Muutos on aina ihme
Nyt sohvalla keskustellaan Talvivaaran kaivostoiminnasta. Tasainen puheensorina katkeaa hetkeksi, kun päivätoimintakeskuksen ovi aukeaa. Ulkomaalaistaustainen mies tulee sisään ja pyytää apua ulosotosta saapuneeseen kirjeeseen. Hän ei tiedä, mistä maksussa on kysymys, eikä kielitaidon puutteen vuoksi pysty asiaa itse hoitamaan. Minna Wahlman näppäilee numeron puhelimeensa, soittaa ulosottovirastoon ja alkaa hoitaa asiaa miehen kanssa.
Kahville poikennut nainen keskustelee Stenroosin kanssa läheisensä tilanteesta. Nainen kertoo, miten mies on taas alkanut käyttää aineita ja toivoo jonkun tahon pysäyttävän miehen ennen kuin on liian myöhäistä.
Aki Stenroosin vaimo Johanna astuu ovesta sisään, tervehtii iloisesti ja istuutuu sohvalle. Hän liittyy heti luontevasti keskusteluun. Toipumiskeskeinen ajattelu on pariskunnan yhteinen missio.
”Täytyy ottaa huomioon, että muutokset, jotka täällä tapahtuvat, ovat ihmeitä. Muutos on aina mahdollista, mutta se on aina myös suoranainen ihme, Johanna sanoo. Hän on aktiivisesti mukana KRISin toiminnassa.
Toimintakeskuksen seinät on maalannut Huittisten vankilasta vapautunut vanki ja samainen henkilö suunnitteli ja toteutti ikkunalaudalla olevan teoksen, jossa hiekasta nousee kaktuksia. Teos kiteyttää omalla tavallaan sen, mistä KRISin toiminnassa on kyse. Kasvualusta on kuivaa hiekkaa, mutta ainutlaatuiset kaktukset nousevat, kasvavat ja kukoistavat.
Ja tätä nousua, kukoistusta ja kasvua Nortamonkadulla Wahlman on todistanut jo useaan otteeseen.
”Tarinat vievät mukanaan. Nämä ihmiset ovat selviytyneet. Kun sen näkee nyt tässä, silmiensä edessä, on melkein pakko nipistää itseään. Muutokset näkyvät jo ulkoisesti ihmisessä. Pukeutuminen muuttuu, miehet ajavat partansa ja käyvät parturissa. Käydään hammaslääkärissä ja aletaan huolehtimaan muutenkin terveydestä”, Wahlman kertoo.
Stenroos nyökyttelee vieressä.
“Minulle on tärkeää, että ulkoinen olemukseni on siisti. Minä edustan KRISiä niin työssä kuin vapaa-aikananikin. Kun kuljen kaduilla KRISin huppari päällä, olen toimintamme kävelevä mainos.”
Tuleva joulu on viides, jonka Stenroos viettää päihteettömänä. Hän ei pidä sitä itsestäänselvyytenä. On tultu pitkä matka aamuista, jolloin hän nousi sängystä pelkästään amfetamiinin voimalla. Vuosien aikana on ollut pakko pohtia omaa merkitystä maailmassa, ja hän sanoo vihdoin löytäneensä sen.
”Olen ymmärtänyt, että elämäni on arvokas. Että kokemukseni on arvokas. Auttaessani muita autan myös itseäni. Minä olen jollekin nyt se toipunut, jossa näkyy, mitä elämä voi oikeasti olla.”
Kris-Suomen keskusliiton ja paikallisten jäsenyhdistysten tarkoituksena on edistää lainrikkojataustaisten henkilöiden voimaantumista ja myönteistä kiinnittymistä yhteiskuntaan KRIS- vertaistyön avulla. Tavoitteina on syrjäytymiskehityksen katkaiseminen ja uusintarikollisuuden vähentäminen sekä lainrikkojataustaisten elämänhallinnan ja yhteiskuntaan osallistumisen edistäminen. Kaikkiaan toimintaa tuetaan tänä vuonna yli 623 000 eurolla Veikkauksen pelien tuotoista.
Tätä Inhimillisten Uutisten Arvokas-teemanumeroa on ollut tekemässä Arvokas-ohjelma. Eriarvoisuuden vähentämisen avustusohjelma (2018–2021) rakentaa Suomea, jossa ihan jokainen kokee olevansa merkityksellinen osa yhteisöä ja yhteiskuntaa. Mukana on 25 arvokasta hanketta, jotka luovat erilaisia mahdollisuuksia yhteisöllisyyteen ja osallisuuteen ja vähentää siten eriarvoisuutta yhteiskunnassa. Arvokas-ohjelmaa koordinoi Suomen Setlementtiliitto ry. Lue lisää: www.sinäoletarvokas.fi.