Valikko Sulje

KRIS-Etelä-Pohjanmaa ry:n läheis- ja vapaaehtoistyön kehittämishanke

Yhdistyksen läheis- ja vapaaehtoistyön kehittämishanke starttasi helmikuussa 2023. Hanke on STEA-avusteinen ja kolmivuotinen. Tarve hankkeelle nousi yhdistyksen perustyöstä. Läheiset ottivat yhteyttä ja tarve molemminpuoliselle ymmärrykselle oli ilmeinen. Yhdistyksen vapaaehtoisten koordinointiin ei ollut riittävästi aikaa muun työn ohessa. Toiveena oli, että läheisille pystyttäisiin tarjoamaan esimerkiksi vertaistukiryhmä. Vapaaehtoisia kaivattiin yhdistyksen kehittämiseen ja toiminnan toteuttamiseen. Tästä tarpeesta syntyi hakemus, joka mahdollistaa nyt yhdistyksen läheis- ja vapaaehtoistyön kehittämisen vuosina 2023-2026.

 

Hankkeen toiminnan tavoitteena on lisätä rikos- ja päihdetaustaisten henkilöiden läheisten hyvinvointia ja tuottaa yhdistyksen toiminnassa oleville vapaaehtoisille lisää yhteisöllisyyden ja osallisuuden kokemuksia. Näiden tavoitteiden lisäksi haluamme lisätä tietoa päihderiippuvuudesta sairautena sekä tietoa siitä, miten päihderiippuvuus koskettaa hyvin monia muitakin riippuvaisen lisäksi. KRISin hankkeena haluamme myös vahvistaa vertaistuen asemaa entisestään ja tuoda kokemustoimijoiden tärkeyttä esiin. Haluamme toimia myös päihteettömyyden, toipumisorientaation sekä traumasensitiivisyyden puolestapuhujina. 

”Sydämellistä, aitoa ja rehellistä kohtaamista.” -Vertaistukiryhmän osallistujan palaute

Kenelle hanke on tarkoitettu?

  • Hanke on tarkoitettu päihderiippuvaisten läheisille, jotka kaipaavat tukea tilanteeseensa.
  • Hankkeen kautta vapaaehtoisena voi toimia päihde- ja/tai rikostaustainen, jonka oma toipumispolku on jo pidemmällä. Vapaaehtoisena voi toimia myös rikos- ja päihdetaustaisen läheinen tai henkilö, joka kokee aihealueen omakseen, vaikka omaa taustaa ei olisikaan.
  • Vapaaehtoistoimintoihin voi osallistua kaikki toimintakeskuksen kävijät ja yhdistyksen jäsenet, 100% päihteettömyyteen ja yhdistyksen muihin arvoihin sitoutuvat muut päihde- ja/tai rikostaustaiset henkilöt sekä hankkeen läheistyössä mukana olevat.
  • Hankkeessa voi tehdä pehmeän laskun työelämään ja tulla esimerkiksi työkokeiluun, jos mieltää KRISin arvot ja kohderyhmän omakseen.
  • Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset voivat olla yhteydessä, jos tarvetta tiedon lisäämiselle ilmenee. Yhteydessä voi olla joko hankkeen kohderyhmiin liittyvissä asioissa tai palvelujen puitteissa.
  • Hankkeessa voi myös suorittaa sosiaali- ja terveysalan opintojen harjoittelujaksoja.

Hankkeen työntekijät:

Jenny Latva
hankekoordinaattori
040 181 6606
jenny.latva@kris.fi

 

”Tulin KRISille sosionomiopintojen työharjoitteluun kesällä 2019. Kyselin harjoittelupaikkaa kesälle seitsemästä paikasta ja vasta KRIS kahdeksantena vaihtoehtona toivotti minut tervetulleeksi. Itse en olisi halunnut KRISille työharjoitteluun tulla, sillä kohderyhmä tuntui haastavalta eikä lainkaan omalta. Onneksi toiminnanjohtajamme Sanna antoi minulle mahdollisuuden, sillä nopeasti huomasin, että olen juuri siellä, missä minun kuuluukin olla. Jäin harjoittelun jälkeen KRISille tekemään erilaisia koulun projekteja. Valmistuin tammikuussa 2020 ja toukokuussa 2020 pääsin ensimmäistä kertaa sijaistamaan Sannaa 11 kuukauden mittaiseen työpestiin. Sannan sijaisuus tuli hakuun uudelleen loppuvuonna 2021 ja pääsin tekemään revanssin toiminnanjohtajan sijaisena vuonna 2022. Tiesin, etten halua luopua KRISillä työskentelystä sijaisuuden päättymisen jälkeen ja myönteisen hankepäätöksen myötä sain jäädä tähän maailman parhaaseen työyhteisöön <3 Koulutukseltani olen sosionomi (AMK) ja tällä hetkellä teen avoimessa yliopistossa sosiaalityön perusopintoja.”

 

 

Tanja Aalto
hanketyöntekijä
040 181 6684
tanja.aalto@kris.fi

 

Olen työskennellyt sosiaali- ja terveysalalla kymmenisen vuotta nuorisotyössä kouluissa, nuorisotaloilla ja ennaltaehkäisevässä päihdetyössä. Olen ollut myös valmentajana kuntouttavassa työtoiminnassa. Kokemukseni yrittäjänä ja tapahtumatuottajana antavat hyvät lähtökohdat kehitystyölle. Ideoin mielelläni rajojen yli ja käytän positiivista anarkiaa, jotta osaisimme suhtautua ihmisiin ja asioihin avoimemmin, tuomitsematta. Koulutukseltani olen kulttuuriohjaaja. Ohjaustyössä hyvinvoinnin ja liikunnan saralla olen toiminut yli 25 -vuotta. Opiskelen tällä hetkellä psykologiaa. Pidän tärkeänä ihmisen omaa kasvua, joka voi jatkua läpi elämän. Päihdeperheessä kasvaneena omaan vahvan taustan, josta saan hyviä työkaluja läheis- ja vapaaehtoistyöhön. Uskon, että kaikella on tarkoituksensa ja asiat lopulta järjestyvät. Elämä on valintoja ja moka on mahdollisuus. Pidetään huoli toisistamme <3″ 

Hankkeen työntekijät

”Vertaistuki saa aikaan tunteen, ettei ole yksin.” -Vertaistukiryhmän osallistujan palaute

Ajankohtaista:

Syksyn vertaistukiryhmä alkaa 5.9.2023. Ryhmä on tarkoitettu kaikille yli 18-vuotiaille päihderiippuvaisten- ja/tai rikostaustaisten läheisille, jotka haluavat saada vertaistukea tilanteeseensa. Ryhmä kokoontuu vuoroviikoin tiistaisin ja torstaisin 2.11. asti klo 16:30-18:30 KRIS-toimintakeskuksella osoitteessa Luhdantie 2. Ilmoittautumiset ja lisäinfo tanja.aalto@kris.fi tai 040 181 6684. 

 

Läheisten Teams- aamukahvit saavat jatkoa! Joka kuun viimeinen keskiviikko keitetään kahvit, avataan kone ja vaihdetaan kuulumiset muiden saman kokeneiden kesken. Kokoonnumme siis 27.9, 25.10 ja 29.11 klo 10-11:30. Linkin Teams -ryhmään saa laittamalla sähköpostia osoitteeseen tanja.aalto@kris.fi. 

 

Kehonhuoltoa ja mielenrauhaa -työpaja järjestetään lauantaina 7.10. Wimmalla klo 11-14. Aamupäivän aikana huolletaan mieltä ja kehoa yhdessä. Mukaan voi ilmoittautua kuka vain. Ainoa ehto on, että osallistut koko päivään (klo 11-14), jotta jokainen saa kokonaisuudesta kaiken irti. Ilmoittautumisen yhteydessä lähetetään tarkemmat ohjeet! Ilmoittautumiset tanja.aalto@kris.fi. Tervetuloa mukaan!

 

Fuck Stigma -tapahtuma järjestetään Maailman mielenterveyspäivänä 10.10 Seinäjoella nuorille, opiskelijoille, sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille sekä päättäjille. Olemme mukana tapahtuman järjestämisessä yhdessä FinFamin, No Trouble ry:n, Olkkarin, EHYTin ja Mieli ry:n kanssa. Tapahtuman tavoitteena on nostaa esille nuorten kokemuksia ja heidän kanssaan työskentelevien ammattilaisten havaintoja Etelä-Pohjanmaan alueella psyykkiseen oireiluun ja päihteisiin liittyen, sekä vaikuttaa stigmaan, joka näihin aiheisiin liittyy. Tapahtumaan voi ilmoittautua tästä linkistä: https://link.webropol.com/s/fuckstigmailmoittauminen2023

 

Asunnottomien yö -tapahtuma järjestetään yhdistyksen koordinoimana jälleen 17.10.2023. Tapahtuma järjestetään Seinäjoen Keskustorilla klo 15-18. Valtakunnallinen teema tänä vuonna on ”Kenelle kaupunki kuuluu?”.  Tapahtumaan ovat tervetulleita kaikki kaupunkilaiset!

 

Päihteisiin kuolleiden muistotilaisuus järjestetään 7.11.2023 klo 18 alkaen Lakeuden Ristissä. Hanke koordinoi tapahtuman. Mukana järjestelytiimissä on Seinäjoen seurakunta, Nurmon Sininauha ry, EHYT ry, Kondis ry ja Riippuvuusklinikka.

”En olisi uskonut miten paljon toiminta on vaikuttanut hyvinvointiini positiivisesti.”  -Vertaistukiryhmän osallistujan palaute

Menneet tapahtumat ja toiminnat:

Läheisten Teams-aamukahvit järjestettiin kesäkeskiviikkoisin 21.6-30.8.2023. Aamukahveilla kokoontui yli 18-vuotiaita päihderiippuvaisten läheisiä jakamaan omia kokemuksia ja saamaan tukea muiden tarinoista. Ryhmäläisen sanoin ”Kun antaa, niin saa”. Etätoteutus koettiin toimivaksi, joten jatkoa seuraa!

 

Perinteinen Kessulan kesäpäivä järjestettiin 29.8.2023. Hanke oli mukana päivässä Provinssistakin tuttujen toiminnallisten pisteiden kanssa. Maalasimme tauluja päihderiippuvuudesta ja halukkaat saivat kirjoittaa itselleen kirjeen.

 

Läheisten toiminnallinen kesävertsiryhmä järjestettiin 9.6-20.7.2023.  Ryhmässä kokoontui kymmenkunta päihderiippuvaisen läheistä yhteisen aktiviteetin ja vertaistuen äärelle. Ryhmässä päästiin osallistumaan ihonhoito workshoppiin, kokeilemaan joogaa ja burleskia, rentoutumaan äänimaljojen parissa, kuulemaan vertaistoimijan tarina ja tutustumaan traumasensitiiviseen sekä keholliseen työskentelyyn.

 

Toimintakeskuksen ilta-aukiolo vapaaehtoisvoimin toteutettiin ensimmäistä kertaa keskiviikkona 5.7.2023. Teemana oli pitsa- ja leffailta. Ilta sai kävijöiltä arvosanaksi 9,75. 

 

Hankkeen työntekijät Provinssissa. Olimme mukana Provinssin Ihmisten puistossa vuonna 2023. Pisteellämme oli mahdollista keskustella päihderiippuvuudesta, päihteettömyydestä sekä päihdeläheisyydestä. Seinäjoen Puutarha mahdollisti meille piknikin järjestämisen lahjoittamalla kurkkua, tomaattia ja salaattia. Piknikin lisäksi pisteellä oli mahdollisuus maalata päivän festarifiilis tai tunne, jonka päihderiippuvuus itsessä herättää. Kirjoitimme myös itsellemme kirjeitä, jotka sai jättää meille ja tulla noutamaan seuraavan vuoden Provinssissa. 

 

Päihderiippuvaisten Läheistenpäivä järjestettiin ensimmäistä kertaa Seinäjoella 5.5.2023. Hanke koordinoi tapahtuman. Järjestelytiimiin kuului FinFami Etelä-Pohjanmaa ry, Ehyt ry, Seinäjoen Riippuvuusklinikka, KAN-koti Kortesjärvi ja Irti Huumeista ry. Päivän valtakunnallinen teema oli ”Kaikki tunteet ovat sallittuja.”

 

Läheisten vertaistukiryhmän ensimmäinen pilotti alkoi 20.3.2023 ja päättyi 24.4.2023. Pilotti sisälsi kaksi ryhmää viikossa. Toinen ryhmä kokoontui maanantaisin klo 14-15:30 ja toinen torstaisin klo 17-18:30. Ryhmien teemat olivat: oma tarina, päihderiippuvuus, läheisriippuvuus, kiitollisuus ja miten tästä eteenpäin? Pilotti oli onnistunut ja hanke sai ryhmäläisistä läheistyölle ydinporukan, jonka kanssa kesän vertaistukiryhmää lähdettiin suunnittelemaan. 

Hankkeen logo

Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset; tulemme mielellämme kertomaan hankkeesta lisää esimerkiksi tiimipalaveriinne, kehittämispäivään tai muuhun vastaavaan. Voidaan myös istua alas pienemmällä porukalla ja miettiä yhteistyökuvioiden mahdollisuuksia. 

 

Sosiaali- ja terveysalan opiskelijat ovat lämpimästi tervetulleita meille opintojen harjoitteluun tai suorittamaan muita projekteja. Vuoden 2023 osalta opiskelijoiden harjoittelupaikat ovat täynnä, mutta vuodelle 2024 on vielä hyvin paikkoja vapaana. Haastattelemme jokaisen harjoitteluun meille haluavan ajatuksena, että tutustutaan toisiimme ennen harjoittelupaikasta sopimista. Rohkeasti yhteyttä jenny.latva@kris.fi!