Valikko Sulje

KRIS-Etelä-Pohjanmaa ry:n läheis- ja vapaaehtoistyön kehittämishanke

Yhdistyksen läheis- ja vapaaehtoistyön kehittämishanke starttasi helmikuussa 2023. Hanke on STEA-avusteinen ja kolmivuotinen. Tarve hankkeelle nousi yhdistyksen perustyöstä. Läheiset ottivat yhteyttä ja tarve molemminpuoliselle ymmärrykselle oli ilmeinen. Yhdistyksen vapaaehtoisten koordinointiin ei ollut riittävästi aikaa muun työn ohessa. Toiveena oli, että läheisille pystyttäisiin tarjoamaan esimerkiksi vertaistukiryhmä. Vapaaehtoisia kaivattiin yhdistyksen kehittämiseen ja toiminnan toteuttamiseen. Tästä tarpeesta syntyi hakemus, joka mahdollistaa nyt yhdistyksen läheis- ja vapaaehtoistyön kehittämisen vuosina 2023-2026.

 

Hankkeen toiminnan tavoitteena on lisätä rikos- ja päihdetaustaisten henkilöiden läheisten hyvinvointia ja tuottaa yhdistyksen toiminnassa oleville vapaaehtoisille lisää yhteisöllisyyden ja osallisuuden kokemuksia. Näiden tavoitteiden lisäksi haluamme lisätä tietoa päihderiippuvuudesta sairautena sekä tietoa siitä, miten päihderiippuvuus koskettaa hyvin monia muitakin riippuvaisen lisäksi. KRISin hankkeena haluamme myös vahvistaa vertaistuen asemaa entisestään ja tuoda kokemustoimijoiden tärkeyttä esiin. Haluamme toimia myös päihteettömyyden, toipumisorientaation sekä traumasensitiivisyyden puolestapuhujina. 

”Sydämellistä, aitoa ja rehellistä kohtaamista.” -Vertaistukiryhmän osallistujan palaute

Kenelle hanke on tarkoitettu?

  • Hanke on tarkoitettu päihderiippuvaisten läheisille, jotka kaipaavat tukea tilanteeseensa.
  • Hankkeen kautta vapaaehtoisena voi toimia päihde- ja/tai rikostaustainen, jonka oma toipumispolku on jo pidemmällä. Vapaaehtoisena voi toimia myös rikos- ja päihdetaustaisen läheinen tai henkilö, joka kokee aihealueen omakseen, vaikka omaa taustaa ei olisikaan.
  • Vapaaehtoistoimintoihin voi osallistua kaikki toimintakeskuksen kävijät ja yhdistyksen jäsenet, 100% päihteettömyyteen ja yhdistyksen muihin arvoihin sitoutuvat muut päihde- ja/tai rikostaustaiset henkilöt sekä hankkeen läheistyössä mukana olevat.
  • Hankkeessa voi tehdä pehmeän laskun työelämään ja tulla esimerkiksi työkokeiluun, jos mieltää KRISin arvot ja kohderyhmän omakseen.
  • Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset voivat olla yhteydessä, jos tarvetta tiedon lisäämiselle ilmenee. Yhteydessä voi olla joko hankkeen kohderyhmiin liittyvissä asioissa tai palvelujen puitteissa.
  • Hankkeessa voi myös suorittaa sosiaali- ja terveysalan opintojen harjoittelujaksoja.

Hankkeen työntekijät:

Jenny Latva
hankekoordinaattori
040 181 6606
jenny.latva@kris.fi

 

”Tulin KRISille sosionomiopintojen työharjoitteluun kesällä 2019. Kyselin harjoittelupaikkaa kesälle seitsemästä paikasta ja vasta KRIS kahdeksantena vaihtoehtona toivotti minut tervetulleeksi. Itse en olisi halunnut KRISille työharjoitteluun tulla, sillä kohderyhmä tuntui haastavalta eikä lainkaan omalta. Onneksi toiminnanjohtajamme Sanna antoi minulle mahdollisuuden, sillä nopeasti huomasin, että olen juuri siellä, missä minun kuuluukin olla. Jäin harjoittelun jälkeen KRISille tekemään erilaisia koulun projekteja. Valmistuin tammikuussa 2020 ja toukokuussa 2020 pääsin ensimmäistä kertaa sijaistamaan Sannaa 11 kuukauden mittaiseen työpestiin. Sannan sijaisuus tuli hakuun uudelleen loppuvuonna 2021 ja pääsin tekemään revanssin toiminnanjohtajan sijaisena vuonna 2022. Tiesin, etten halua luopua KRISillä työskentelystä sijaisuuden päättymisen jälkeen ja myönteisen hankepäätöksen myötä sain jäädä tähän maailman parhaaseen työyhteisöön <3 Koulutukseltani olen sosionomi (AMK) ja tällä hetkellä teen avoimessa yliopistossa sosiaalityön perusopintoja.”

 

 

Tanja Aalto
hanketyöntekijä
040 181 6684
tanja.aalto@kris.fi

 

Olen työskennellyt sosiaali- ja terveysalalla kymmenisen vuotta nuorisotyössä kouluissa, nuorisotaloilla ja ennaltaehkäisevässä päihdetyössä. Olen ollut myös valmentajana kuntouttavassa työtoiminnassa. Kokemukseni yrittäjänä ja tapahtumatuottajana antavat hyvät lähtökohdat kehitystyölle. Ideoin mielelläni rajojen yli ja käytän positiivista anarkiaa, jotta osaisimme suhtautua ihmisiin ja asioihin avoimemmin, tuomitsematta. Koulutukseltani olen kulttuuriohjaaja. Ohjaustyössä hyvinvoinnin ja liikunnan saralla olen toiminut yli 25 -vuotta. Opiskelen tällä hetkellä psykologiaa. Pidän tärkeänä ihmisen omaa kasvua, joka voi jatkua läpi elämän. Päihdeperheessä kasvaneena omaan vahvan taustan, josta saan hyviä työkaluja läheis- ja vapaaehtoistyöhön. Uskon, että kaikella on tarkoituksensa ja asiat lopulta järjestyvät. Elämä on valintoja ja moka on mahdollisuus. Pidetään huoli toisistamme <3″ 

Hankkeen työntekijät

”Vertaistuki saa aikaan tunteen, ettei ole yksin.” -Vertaistukiryhmän osallistujan palaute

Ajankohtaista:

Kesävertsi on taas ajankohtainen! Tule tutustumaan matalan kynnyksen päihderiippuvaisten ja/tai rikostaustaisten henkilöiden läheisten vertaistukiryhmään! Kesän ryhmässä teemme yhdessä kivoja asioita vertaistuen ohella. Ilmottutumiset ja lisätiedot : tanja.aalto@kris.fi 040181 6684

 

Meidän toimintakeskus löytyy osoitteesta Pultrantie 10. Tervetuloa poikkeamaan! 

 

 

Läheisten vertaistukiryhmä on tauolla kesän ajan. Jatkamme taas syksyllä! Vapaita paikkoja ja lisäinfoa voi tiedustella tanja.aalto@kris.fi

 

 

”En olisi uskonut miten paljon toiminta on vaikuttanut hyvinvointiini positiivisesti.”  -Vertaistukiryhmän osallistujan palaute

Menneet tapahtumat ja toiminnat:

Hyvinvointiehtoo läheisten vertaistukiryhmälle järjestettiin Go-rento-tiloissa. Vertsiryhmä rehki Rytmiksellä koko sunnuntain ja antoivat tärkeälle asialle panostuksensa.

Päihderiippuvaisten Läheistenpäivää tehtiin ja vietettiin isosti 5.5. Rytmikorjaamolla. Tapahtumassa sai ensiesityksensä vertaistukiryhmän valokuvaustyöpajan tuotokset sekä Luovan kirjoittamisen työpajassa kirjoitettu tarina.

Huhtikuun teemaillan aiheeksi valikoitui leffailta. Leffan ohessa nautittiin pizzasta ja toistemme seurasta.

Yhteistyössä Kulttuurityöpaja Preppaamon kanssa vertaistukiryhmäläiset pääsivät toteuttamaan valokuvaustyöpajan. Työskentely toimi osana läheisten oman tarinan käsittelyä ja toipumista.

Vaasan kaupunginteatterissa vierailimme yhdessä toimintakeskuksen väen kanssa. Katsoimme näytelmän Nolla nelj4 vii5i, joka kertoi perheestä, jossa kamppaillaan päihderiippuvuuden kanssa.

Ystävänpäivän teemailta järjestettiin vapaaehtoisten toimesta. Ohjelmaksi valikoitui äänestyksen perusteella keilaus.

Hankkeen ensimmäinen työkokeilija aloitti helmikuussa. Meillä työkokeilussa pääsee monipuolisesti käyttämään omia vahvuuksia ja saa halutessaan mennä myös mukavuusalueen ulkopuolelle. 

Vertaistukiryhmä polkaistiin käyntiin taas 9.1.2024. Keskustelun lisäksi pääsimme tutustumaan TRE-menetelmään.

Hypotetiaa-podcast näki päivänvalon joulukuussa 2023. Tanjan podcast on tiedon lisäämisen ja stigman poiston asialla. Podcast on kuunneltavissa Spotifyssa. 

 

 

Toimintakeskuksen pikkujouluja vietettiin 19.12.2023. Vapaaehtoiset Mira ja Päivi olivat järjestäneet herkkuja, ohjelmaa ja pienet paketit kaikille osallistujille. Ilta oli tunnelmallinen ja sai hyvän palautteen! Kiitos vapaaehtoisille illan järjestämisestä <3

 

Henkilökunnan pikkujouluja vietettiin 18.12.2023. Kävimme  yhdessä syömässä Varickolla maittavan lounaan ja siitä suuntasimme Kalevan Navetalle taidenäyttelyyn. 

 

MLL -walk in toteutettiin yhteistyössä Seinäjoen yhdistyksen kanssa Perhetalo Kivirikossa 11.12.2023. Meidän walk in -päivänä päihderiippuvaisten läheiset saavat ilman ajanvarausta tulla keskustelemaan mieltä askarruttavista asioista. Keksustelut ovat vertaistuellisia ja luottamuksellisia. Kivirikossa järjestetään walk in -päiviä myös muiden toimijoiden toimesta. Seuraava meidän walk in -päivä 5.2.2024.

 

Läheisten vertsiryhmän pikkujouluruokailu vietettiin 4.12.2023. Saimme yhdessä nautiskella hyvästä ruoasta ja seurasta sekä käydä läpi läheisryhmän ensimmäistä vuotta muistovideon merkeissä. Kiitos läheiset, että olette löytäneet meidät <3

 

Avoimet ovet toimintakeskuksella 1.12.2023. Kiitos kaikille avoimissa ovissa käyneille! Pääsimme kertomaan myös hankkeesta mukavasti ja tapaamaan paljon uusia ihmisiä. 

 

Läheisten Teams- aamukahveja vietettiin syksyllä kuun viimeinen keskiviikko. Läheisten kanssa keskusteltiin läheisriippuvuudesta, omista rajoista, muutoksesta ja omasta hyvinvoinnista. Kiitos mukana olleille!  

 

Kokemuskirjasto järjestettiin SeAMKilla 8.11.2o23. Hankkeesta mukana tapahtumassa oli kaksi vapaaehtoista läheistä ja Tanja. Kokemus kirjana olemisesta oli positiivinen ja kohtaamiset opiskelijoiden kanssa koettiin mukaviksi!

 

Päihteisiin kuolleiden muistotilaisuus järjestettiin 7.11.2023 Lakeuden Ristissä. Tilaisuus oli lämminhenkinen ja lohdullinen. Kirkossa kuultiin musiikkiesityksiä ja puheita, oli mahdollisuus ehtoolliseen sekä alttarilla sai sytyttää kynttilän läheisen muistolle. Muistotilaisuus järjestettiin toista kertaa Seinäjoella. Vuoden 2024 tilaisuuden suunnittelu aloitetaan vielä tämän vuoden puolella. Kiitos Tukikohta ry:lle tilaisuuden valtakunnallisesta koordinoinnista!

 

Syksyn läheisten vertaistukiryhmä kokoontui 5.9-2.11.2023. Ryhmään ilmoittautui kymmenen yli 18-vuotiasta päihderiippuvaisen läheistä. Pääasiassa kokoontumiset koostuivat vertaistuellisista keskusteluista. Ryhmän suurimpina onnistumisina voidaan mainita ryhmäläisten antaman palautteen mukaan kolme asiaa: 

  • Jokainen vastaaja koki, että toiminnalla on ollut merkitystä elämään
  • Ryhmäläiset kokevat tulleensa hyväksytyksi sellaisena kuin ovat; ihan jokainen palautelomakkeeseen vastannut!
  • Jokainen vastaaja koki saaneensa tukea ja ymmärrystä omaan tilanteeseen

Pienen tauon jälkeen jatkamme läheisten vertaistukiryhmän parissa tammikuussa. Seuraa ilmoittelua somessa!

 

KRISin hanke- ja läheistyöntekijöiden verkostoitumispäivä järjestetään ensimmäistä kertaa ja hankkeen toimesta 27.10.2023. Ensimmäinen tapaaminen järjestetään KRIS-Tampere ry:n tiloissa. Tapaamiseen on kutsuttu 14 KRISin paikallisyhdistyksissä työskentelevää hanke- ja/tai läheistyöntekijää. Päivän ohjelmassa on toisiimme tutustumista, yhteistyömahdollisuuksien suunnittelua ja KRIS-keskusliiton terkut. 

 

Asunnottomien yö -tapahtuma järjestettiin yhdistyksen koordinoimana jälleen 17.10.2023. Tapahtumaa vietettiin  Seinäjoen Keskustorilla kauniissa syyssäässä. Valtakunnallinen teema tänä vuonna on ”Kenelle kaupunki kuuluu?”.  Kansanedustaja Paula Risikko piti tapahtumassa puheen tällä teemalla. Lisäksi tapahtumassa nähtiin huikeita nuoria muusikkoja Joacim ja Johna. Tapahtumassa oli myös paneelikeskustelu tärkeistä asunnottomuuteen, köyhyyteen ja syrjäytymiseen liittyvistä aiheista. Jatkot vietettiin viime vuoden tapaan Kismuksessa, jossa Otto Savolainen ja Sameli Rajala vastasivat upeasta musiikista ja tunnelmasta.

 

Luovan kirjoittamisen -työpaja järjestettiin jälleen 16.10.2023. Mukana oli ensimmäisessä työpajassa 9.8. olleita kirjoittajia sekä uusia. Työpajoissa päihderiippuvaisten läheiset saavat kirjoittaa kokemuksistaan ja keskustella kirjoittamisesta heränneistä fiiliksistään.

 

Fuck Stigma -tapahtuma järjestettiin Maailman mielenterveyspäivänä 10.10.2023 ensimmäistä kertaa Seinäjoella Louhenkadun skeittihallissa. Tapahtuma oli suunnattu nuorille, opiskelijoille, sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille sekä päättäjille. Tapahtumassa olikin moninainen joukko aiheesta kiinnostuneita ja sen parissa työskenteleviä ihmisiä. Tapahtuman tavoitteena oli nostaa esille nuorten kokemuksia ja heidän kanssaan työskentelevien ammattilaisten havaintoja Etelä-Pohjanmaan alueella psyykkiseen oireiluun ja päihteisiin liittyen, sekä vaikuttaa stigmaan, joka näihin aiheisiin liittyy. Olimme mukana tapahtuman järjestämisessä yhdessä FinFamin, No Trouble ry:n, Olkkarin, EHYTin ja Mieli ry:n kanssa. Kiitos hienosta päivästä!

 

Kehonhuoltoa ja mielenrauhaa -työpaja järjestettiin lauantaina 7.10.2023 Wimmalla. Aamupäivän aikana huollettiin mieltä ja kehoa yhdessä läheisten, heidän ystävien ja muiden osallistujien kanssa. Työpaja oli pidetty ja onnistunut, joten jatkoa seuraa! Työpaja sai arvosanaksi 9,4 (asteikko 4-10). 

 

5-6 -luokkalaisten vanhempainilta järjestettiin Lapuan Keskuskoululla 5.10. Hanke sai kutsun tulla kertomaan lapsen itsetunnon kehityksestä ja asioista, jotka vaikuttavat siihen. Toimintakeskusvastaava oli myös kertomassa tilaisuudessa omasta kokemuksestaan.

 

Läheisten Teams-aamukahvit järjestettiin kesäkeskiviikkoisin 21.6-30.8.2023. Aamukahveilla kokoontui yli 18-vuotiaita päihderiippuvaisten läheisiä jakamaan omia kokemuksia ja saamaan tukea muiden tarinoista. Ryhmäläisen sanoin ”Kun antaa, niin saa”. Etätoteutus koettiin toimivaksi, joten jatkoa seuraa!

 

Perinteinen Kessulan kesäpäivä järjestettiin 29.8.2023. Hanke oli mukana päivässä Provinssistakin tuttujen toiminnallisten pisteiden kanssa. Maalasimme tauluja päihderiippuvuudesta ja halukkaat saivat kirjoittaa itselleen kirjeen.

 

Läheisten toiminnallinen kesävertsiryhmä järjestettiin 9.6-20.7.2023.  Ryhmässä kokoontui kymmenkunta päihderiippuvaisen läheistä yhteisen aktiviteetin ja vertaistuen äärelle. Ryhmässä päästiin osallistumaan ihonhoito workshoppiin, kokeilemaan joogaa ja burleskia, rentoutumaan äänimaljojen parissa, kuulemaan vertaistoimijan tarina ja tutustumaan traumasensitiiviseen sekä keholliseen työskentelyyn.

 

Toimintakeskuksen ilta-aukiolo vapaaehtoisvoimin toteutettiin ensimmäistä kertaa keskiviikkona 5.7.2023. Teemana oli pitsa- ja leffailta. Ilta sai kävijöiltä arvosanaksi 9,75. 

 

Hankkeen työntekijät Provinssissa. Olimme mukana Provinssin Ihmisten puistossa vuonna 2023. Pisteellämme oli mahdollista keskustella päihderiippuvuudesta, päihteettömyydestä sekä päihdeläheisyydestä. Seinäjoen Puutarha mahdollisti meille piknikin järjestämisen lahjoittamalla kurkkua, tomaattia ja salaattia. Piknikin lisäksi pisteellä oli mahdollisuus maalata päivän festarifiilis tai tunne, jonka päihderiippuvuus itsessä herättää. Kirjoitimme myös itsellemme kirjeitä, jotka sai jättää meille ja tulla noutamaan seuraavan vuoden Provinssissa. 

 

Päihderiippuvaisten Läheistenpäivä järjestettiin ensimmäistä kertaa Seinäjoella 5.5.2023. Hanke koordinoi tapahtuman. Järjestelytiimiin kuului FinFami Etelä-Pohjanmaa ry, Ehyt ry, Seinäjoen Riippuvuusklinikka, KAN-koti Kortesjärvi ja Irti Huumeista ry. Päivän valtakunnallinen teema oli ”Kaikki tunteet ovat sallittuja.”

 

Läheisten vertaistukiryhmän ensimmäinen pilotti alkoi 20.3.2023 ja päättyi 24.4.2023. Pilotti sisälsi kaksi ryhmää viikossa. Toinen ryhmä kokoontui maanantaisin klo 14-15:30 ja toinen torstaisin klo 17-18:30. Ryhmien teemat olivat: oma tarina, päihderiippuvuus, läheisriippuvuus, kiitollisuus ja miten tästä eteenpäin? Pilotti oli onnistunut ja hanke sai ryhmäläisistä läheistyölle ydinporukan, jonka kanssa kesän vertaistukiryhmää lähdettiin suunnittelemaan. 

Hankkeen logo

Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset; tulemme mielellämme kertomaan hankkeesta lisää esimerkiksi tiimipalaveriinne, kehittämispäivään tai muuhun vastaavaan. Voidaan myös istua alas pienemmällä porukalla ja miettiä yhteistyökuvioiden mahdollisuuksia. 

 

Sosiaali- ja terveysalan opiskelijat ovat lämpimästi tervetulleita meille opintojen harjoitteluun tai suorittamaan muita projekteja. Vuoden 2023 osalta opiskelijoiden harjoittelupaikat ovat täynnä, mutta vuodelle 2024 on vielä hyvin paikkoja vapaana. Haastattelemme jokaisen harjoitteluun meille haluavan ajatuksena, että tutustutaan toisiimme ennen harjoittelupaikasta sopimista. Rohkeasti yhteyttä jenny.latva@kris.fi!