Historia

KRIS Suomessa – lyhyt histoia

Yhdistys jalkautui Suomeen 2001, jolloin toiminta aloitettiin nimellä Rikollisten Revanssi Yhteiskunnassa – RRY. (Suora suomennos emämaa Ruotsin K.R.I.S – Kriminellas Revansch i Samhället -nimestä.)

RRY:tä ei rekisteröity ennen kuin se muutti nimensä KRIS-Suomi ry:ksi huhtikuussa 2003. Vankilatyö käynnistyi nyt saman tien.

RAY ja KRITS lähtivät tukemaan rakentumista vuoden 2004 alusta. Silloinen toiminta oli jakautunut Loviisaan, Helsinkiin, Nurmekseen, Hämeenlinnaan ja Uuteenkaupunkiin.

Loviisassa sijaitsi alusta lähtien KRIS-Suomen rakentumiseen, taloudenpitoon, tiedottamiseen ja eettiseen kontrolliin keskittynyt toiminta (Projekti- ja tiedotustoimisto) – sekä KRIS-toiminnan avustamiseen ja kv. humanitääriseen apuun tähtäävä työ (KRIS-tukiyhdistys – KRIS-Kirppari).

Hämeenlinnan toiminta keskittyi luonnollisista syistä naisvankityöhön ja Uudenkaupungin toiminta Turun, Uudenkaupungin ja Rauman akselille.

KRIS-Tampere ry aloitti kesällä 2004. Tampereen toiminta singahti 2005-2006 nousuun uusien tilojen myötä – ensin Pispalassa ja sitten keskustassa, jossa nykyinen toimintakeskus sijaitsee.

Organisaatiorakennetta paranneltiin vuosina 2006 ja 2007 jolloin maahan oli ehtinyt syntyä kymmenkunta KRIS-yhdistystä. KRIS-Suomi ry muuttui KRIS-Etelä-Suomi ry:ksi, ja perustettiin KRIS-Suomen keskusliitto ry, jonka toimistot sijoitettiin Loviisaan ja Tampereelle.

KRIS-työssä on ollut monessa mielessä uudisraivauksen tunnusmerkit. Milloinkaan aikaisemmin ei järjestökentässä ollut nähty toimijaa, jonka jäsenistö koostui lähes yksinomaan entisistä päihdeongelmaisista rikollisista.

Kenties työkentän ja suhtautumisen muokkaaminen suosiolliseksi olikin alussa tärkeintä toimintaa. Vierailimme vuosittain Oikeusministeriössä, Rikosseuraamisvirastossa, Eduskunnassa ja RAY:ssä sekä eri vankiloissa. Olimme mukana ohjausryhmissä ja neuvottelukunnissa. Vierailimme myös Mäntyniemessä. Osallistuimme lukuisiin alan seminaareihin ja valtakunnallisiin tapahtumiin. Meidän oli myös alettava hankkia sponsoreita ja muita lisärahoitusmahdollisuuksia, sillä kohtasimme alusta alkaen merkittävän kysynnän toimintaa kohtaan. Erityisesti Tampereen KRIS kohosi vuosien 2007-2008 aikana työnsä merkittävästi keskittäneeksi ja toiminnaltaan laaja-alaiseksi jälkihuollon toimijaksi.

KRIS on tänä aikana käynyt läpi työn koko kirjon onnistumisineen ja pettymyksineen. Jos sarka on ollut opettavainen, on se myös tarjonnut paljon. Voimme edelleen olla ylpeitä KRISistä.